"Adapting to today, transforming for tomorrow"

“The Only Constant in Life is Change” – Heraclitus

In een wereld die gekenmerkt wordt door digitale en groene revoluties, oorlogen, inflatie en schaarste aan mensen en middelen, lijken de veranderingen elkaar steeds sneller op te volgen. Om succesvol te blijven moeten bedrijven en hun medewerkers zich aanpassen aan deze verandering.

Ter inspiratie beschrijft Beaufort in een serie welke veranderingen en ontwikkelingen in de media en in de eigen praktijk opvallen.

Deze week: Vastgoedfinanciering – Berperking van renteaftrek

De vastgoedsector dreigt opnieuw te worden geraakt door een fiscale maatregel. Huib Boissevain en Maarten Feilzer doen een poging de discussie daarover vanuit de sector op gang te krijgen. Maar de partijen die binnen de vastgoedsector actief zijn, zijn onderling zeer verschillend: Van beleggende particulieren tot professionele ontwikkelaars en van kleine woningcorporaties tot grote institutionele beleggers. Ze hebben allemaal hun eigen belangenorganisaties maar een gezamenlijke visie en vertegenwoordiging ontbreekt, hetgeen een effectieve discussie met Den Haag lastig maakt. En de sector heeft haar imago tegen, zodat er in Den Haag ook niet snel iemand zal opstaan die het voor haar opneemt.

Terwijl dat wel nodig is. Want het is vreemd dat vastgoedondernemers de rentekosten van een voor de sector noodzakelijk bedrijfsmiddel, namelijk financiering, slechts beperkt (en soms niet) van hun belastbare inkomen kunnen aftrekken. De Europese ATAD-Richtlijn beoogt belastingontwijking tegen te gaan. Maar een vastgoedondernemer die een banklening aantrekt om zijn vastgoed te financieren is niet bezig met belastingontwijking. Die heeft gewoon geld nodig om een huurwoningenportefeuille te ontwikkelen of een kantorenportefeuille te verduurzamen.

Kortom, stof tot nadenken voor Den Haag en het nieuwe kabinet. Want als vastgoedondernemers beperkt worden in hun financieringsmogelijkheden komen die huurwoningen en verduurzaamde kantoren veel moeizamer tot stand.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u interesse in een persoonlijk gesprek?

Vind de contactgegevens van Jan Eduard Thompson op de teampagina!